tisdag 17 januari 2012

När världssynen krackelerar...

Idag har det varit Martin Luther King Day här i USA och våra barn har varit lediga från skolan.

Jag försöker för det mesta undvika att prata om olika folkgrupper eller färgen på någons skinn inför barnen.  Och eftersom de har växt upp med väldigt stor etnisk blandning i Kaliforninen så reflekterar de aldrig över det.  En pojke som för mig är uppenbart asiatisk är för Porter "pojken med puffiga håret"... (och för övrigt hans bästa kompis).

Barnen har ju så klart pratat om MLK i skolan och lärde sig om hur svarta inte hade samma rättigheter på den tiden.  Men att allt detta härstammade från slavtiden var det rätt uppenbart att Skyler inte hade någon aning om då hon fram till i lördags inte visste vad en slav är.  Vi åkte upp till Charlottesville och besökte bl.a. Thomas Jeffersons egendom, Monticello.  Det var fantastiskt att få se detta hus som numera är ett museum.  Vi stod t.o.m. bredvid sängen där han dog för ca 200 år sedan.  Hela denna egendom sköttes ju i stort sätt av slavar och jag såg att Skyler blev rörd när hon såg en bild som representerade en pojke, inte mycket äldre än henne själv, som jobbade i huset.

Även om jag självklart tycker att det är viktigt att barnen får lära sig allt om vår historia så är det ibland svårt att se när deras oskuldsfulla syn på livet och världen runt omkring börjar krackelera lite lätt...

Gångvägen upp till Monticello

Jag är faschinerad av alla galna klängerväxter här i Virginia...

Utsikten från toppen av kullen där Monticello ligger

Sightseeing med barn måste innehålla lite lek också...

Små rum för de närmsta slavarna...

Monticello med sina halvt underjordiga slavlängor

Barnen och Jefferson

Lunch på en Sandwich shop i Charlottesville

Det var så härligt att få strosa i ett "downtown" igen...
Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar